Posts

FAHAMI LELAKI, GAYA WANITA PART 1

Assalamualaikum....

Entry ni khas untuk para lelaki dan wanita kat luar sana yang selalu bergaduh dan sering berlaku salah faham dalam relationship hangpa... padahal lepas dah gaduh besar besaran tu.. korang mula terfikir yang korang gaduh atas sebab2 yang "bodoh" je.. i means benda2 yang simple je boleh jadi huru hara.. kacau bilau hubungan korang..

Aku recommend korang try baca buku "Act like a lady, Think like a man" by Steve Harvey... What men really think about LOVE, RELATIONSHIP, INTIMACY and COMMITMENT.

So, memang buku tu akan bukak pandangan mata korang luas2... seluas lautan.. cewah! By the way buku tu dan entry aku ni lebih elok la kalau anak2 muda yang nak serius dalam hubungan yang baca... Kalau setakat cinta2 monyet dik.. jangan nak berangan la.. haha.. Cubalah untuk lebih matang dalam hubungan.. Biasanya dalam tempoh bertunang biasanya akan banyak masalah yang berlaku. Macam2 la cerita aku dengar based on true story dari kawan2 dan orang2 terdekat..

A…

EXTEND SEMESTER - PELAJAR UiTM

Image
Assalamualaikum and hye uols....!

Entry kali ni nak habaq pasal extend sem, tapi untuk pelajar UiTM dihatiku je la.. yang x dihatiku kalau nak baca boleh.. x baca pun boleh.. ehe.. ikut suka hangpa la na...

First of all korang kena tahu yang dekat UiTM ni, lain course.. lain cara pengurusannya.. i means, setiap kursus kan ada koordinator masing2.. so, subjek belajar..course outline semua x sama.. even satu fakulti.. contoh macam fakulti aku Fakulti Sains Gunaan,  ada course Biomolecular Science, Forensic, Food Technology, Environment, Physics... etc. Memang agak complicated sikit la nak terangkan... even 1 course tu pun lain2 outlinenya... haha.. sebab ada batch yang dari Diploma, ada yang dari Matrikulasi, ada dari STPM. Nak tambah complicatednya lagi.. Yang dari Diploma pun berbeza jugak depends on course apa yang diorang amik time dip. 

Aku bagi contoh, course Biomolecular Sc. kitorang ada 3 group AS244 3A, AS244 3B, AS244 3C. Untuk kelas A dari Matrikulasi n dari Asasi, so diorang ak…

Taubat dari maksiat.....

Image
"Hati hiba mengenangkan dosa2 yg ku lakukan,
 Oh Tuhan Maha Kuasa,
 Terima taubat hamba berdosa...

Ku akui kelemahan diri,
Ku insafi kekurangan ini,
Ku kesali kejahilan ini,
Terimalah 3x.....
Taubatku ini.....

  Telah aku merasakan derita jiwa dan perasaan,
  Kerana hilang dari jalan menuju redhaMu Ya Tuhan"



Assalamualaikum.. salam cinta.. salam penuh damai dan syukur...
Hai sahabat, indahnya hidup jika kita saling menghormati hak persahabatan. Alangkah indah jika kita senang menerima teguran dan nasihat dari seorang sahabat dengan merasakan cinta dan kemanisan hidup bersahabat, bersaudara.. 

Kalaulah kau tahu betapa hancur hati aku bila melihat kau tersasar jauh dari Tuhan kau... Tak sedarkah kau!! setiap apa yang kau perbuat di muka bumi ni, dilihat oleh Rabb mu. Maafkan aku sebab terlanjur tahu tentang aib kau dari seseorang yg juga sahabat kita....!! Bukankah elok jika dia tidak menceritakan aib kau kepada kami, so kami x terbeban utuk fikirkan masalah ni. 
Sejauh mana rasa sayang ki…

Rindu Kedamaian...

Image
Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang........

~~Rindu itu adalah.... anugerah dari Allah...
Insan yang berhati nurani.. punyai rasa rindu...~~

Masih terngiang bait lagu nasyid dari kumpulan Hijjaz... haha..
apa yang aku rindukan?? Hanya ketenangan dan kedamaian... 
memang betul aku rindukan kedamaian, ketenangan, kesejahteraan dan kebahagiaan... 

Pelik tapi benar,,
Orang disekeliling kita, even sahabat terdekat pun kadang2 x dapat faham kerinduan ni..
Dari dulu aku x faham erti bahagia.. aku rasa hidup aku paling teruk, paling susah, paling banyak masalah...
haha..

Tapi aku silap.. sebenarnya semua manusia Allah berikan ujian dan dugaan dalam idup bergantung pada kesanggupan dan kemampuan masing2. Bukan ke aku da kata kat atas tadi, Allah itu Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. Hatta, manusia2 yang diberikan kesejahteraan dan kekayaan dalam hidup, itu juga merupakan satu dugaan bagi mereka.. Maha Adil Allah, aku rasa malu kerana pernah berfikir begitu...

Betullah manusia n…
Image
Assalamualaikum.... salam rindu.... rindunya nak berbelogiiiinggg.....!!! da bersarang sarang da...:) nak citer ni.... ehe.. alhamdulillah.. akhirnya penantian nak menyambung degree terlaksana jugak.. cewah..!!! 9 bulan tu, jauh tertinggal.... sedih je kan... sob3.... T_T keja 9 bulan, siap dapat bonus tahun baru cina lagi... gaji pun basic da naik..haha.. last2 tak sampai sebulan da kena sambung degree.... masa awal2 dapat result degree rasa cam semangat... tapi da nak dekat2 p study.. rasa cam tak semangat.. tak tahu la pasai apa kan...:P preparation pun ala kadar jek.. banyak barang2 tertinggal... huhuw.... time nak masuk diploma dulu bukan main.. macam nak bawak 1 rumah p masuk U... haha.. da degree ni... urm..................... ntah la...... kena seru semangat banyak2 ni... cewah!!
oh ye.... first of all, just nak share pengalaman after diploma habis bulan 4 2013 lepas.... dapat je result semester 6, alhamdulillah.... tak repeat, tak extend semester..... rasa macam da ok ler tu..…

MA1R..... ANDA MAMPU MEMBERI DENGAN 1 LIKE!!!

Image
Assalamualaikum.... saya memohon jasa baik saudara/ saudari untuk meneruskan pembacaan anda di entri ini... bukan untuk saya.. tapi untuk MEREKA....

SIAPA MEREKA ITU?????





MEREKA adalah orang yang memerlukan perhatian kita... for those yang tidak tahu MA1R tu apa, MA1R tu adalah "MAJLIS AMAL RM 1" atau "MAJLIS AMAL SATU RINGGIT" dimana kami meminta hanya RM1 daripada setiap 1 individu (staf dan pelajar UiTM) untuk disumbangkan. Hasil kutipan tersebut telah digunakan untuk membeli seekor lembu dan membuat majlis amal sempena HARI RAYA AIDILADHA...Alhamdulillah dengan izin Allah ianya berjaya dilaksanakan.

SIAPA KATA mahasiswa tidak mampu menyumbang kepada masyarakat?? kami sudah cuba untuk buktikan. Mungkin ini terlalu "kecil" bagi mata-mata yang memandang kesempurnaan. Tetapi percayalah!! ini baru satu permulaan... 

VIDEO ini adalah rentetan dari usaha kami yang sebelum ini, kami menyertai My Action Plan Project anjuran Majlis Belia Negara. So, MISI kami seter…

Kalau tak suka, jangan tunjuk sangat.....!!!

Image
by the way... just a simple story that i wanna share...........
urm... kita selalu dengar orang kata...... "kau jangan gaduh or tak suka dengan mamat tu sangat doe..!! nanti dye jadi laky kau....".......yekew?? tak tau la kan..lantak la..sebab kalau dengan manusia ni saya tak berani nak gaduh2.. sebab manusia sekarang suka simbah asid.....*motiff...~~~

then, this is my story di mana...pada zaman dahulu kala, ketika bersekolah rendah dan bersekolah tinggi a.k.a menegah...i really20000xxxxxx doesn't like pink....!!! yukkss...!!
becoz, kawan2 kata la kat budak2 yang suka pink ni gedik2...girly2.....so, mereka sangat2 menyumpah orang yang minat pink.......*whyy...???

then, saya pun terikut2 jugak.... no pink... no pink... no pink.......
but now, NOW.........i'm totally crazy with pink....!!!

sejak masuk universiti ni.... hidup dengan benda2 kaler pink je banyak....:P

then, now i believe...yang kalau kita tak suka...jangan sampai tak suka sangat....satu ary benda yang kita tak s…