Posts

Showing posts from 2012

Warkah di HARI LAHIR

Image
Assalamualaikum..
rindu rasanya nak bercerita di blog si gadis ni…ehe <3 By the way da 15/12/2012..dua hari lepas 13.12.12 anna menyambut ulang tahun ke-20..dah tua da kan..tapi tak jugak besar2…cewah..!! perasan kecil molek la katakan..:)
Rasa terharu sangat bila my ummi post biskut batik, homemade tau ke kolej..bukan main travel lagi biskut tu dari johor sampai ke negeri 9…I love it, and I really love my mom..:) tu pun papa yang telefon kata nak apa2 tak??..sayang papa jugak…teringat dulu2 papa kata..
"buat apa nak ingat besday2 tu….baik ingat pasal belajar je….merepek la sambut2 besday ni, buang masa..! membazir…!!”But then, tu semua dulu punya cter…skarang ni, papa la the first one yang ingat hari lahir anak2 nye… Hari tu 9/12 besday ewan, my adik lelaki…papa yang call suruh wish ewan..padahal awal2 lagi anna da wish dye..:)
2 tahun da tak sambut besday kat rumah kampong, sebab  jauh dari family…. Duduk kolej, susah nak balik…tapi kawan2 kat sini wish jugak…ada la bagi present.…

Kawan dengan HATI **IKHLAS++

Image
Kalau nak diceritakan tentang kawan....... banyak cter nye... jadi kat sini kita cuba bercerita..... Memang susah nak cari kawan yang baik, susah nak jadi rakan yang baik, susah nak jumpa orang yang betul2 ikhlas nak berkawan dengan hamba Tuhan yang lemah lagi hina ni....
This story, bermula apabila dua orang rakan kita bergaduh kerana personal matter.... yang sorang ni suka " cerita nak hebat je...!!!"....yang sorang lagi terlampau percaya...:) so, at the end bila kebenaran terurai... kawan yang tertipu ni tadi mula hilang kepercayaan... seperti biasa, kebenaran sentiasa mencemburui kebohongan... 
jadi bila sampai pada tugasan (assignment), teamwork, presentation........... semua yang dok kata "aku profesional" tu entah hilang ke mana.... last2, masing2 tarik muka... sebagai group member yang lain, pastinya kita tak suka and taknak problem tu berpanjangan... at the end 1 group tarik muka..
Bila sorang dah bergaduh...macam2 la cerita, fitnah berleluasa.... even be…

RAMADHAN = WAKTU PREP.

Image
Assalamualaikum cinta....pencinta2 Allah

beberapa hari lagi nak sambut raye ni adik2, kakak2, abang2, saudara, saudari..... bukan main nah?? dari kt fb, twitter...bagai lagi la..dok sibuk pasal raye..raye..raye..dan raye... eh..sayang2 semua... raye tu belum datang lagi...hari ni macam mane?? hari ni kan penting untuk kita.. 10 malam terakhir di bulan Ramadhan... mana pergi kome2 semua ni?? di pasar malam kah?? di shopping complex kah?? di mega sale kah?? atau di surau2 dan masjid2 kah??

sayang2.....kenapa cepat lupakan Ramadhan ni....?? kata "ku mengharapkan Ramadhan kali ini penuh makna"...oh..tu mungkin lagu masa awal2 puasa kot..da akhir2 puasa ni?? macam mane?? "mintak mak kuih sepotong, saya mau makan kerna perut kosong..", lagu ni pulak da....tak ingat da lagu mase awal2 Ramadhan yang kita nak sangat Ramadhan kita pada setiap tahun tu bertambah baik...
macam mane nak baik sayang2??? kalau kita buat derk...dengan tinggal solat fardhu berjemaah, tak pergi tera…

Tahukah kamu wahai MUSLIMAH..??

Image
Wahai muslimat2... mawar Islam yang saya kasihi, segani dan saya hormati...


Tahukah kamu??
setiap manusia mempunyai kelebihan, kekuatan, kelemahan dan kekurangan diri...
Dan kadang2, ujian dan dugaan yang Allah kurniakan itu meliputi kekurangan dan kelemahan berbanding kekuatan dan kelebihan...

KENAPA???

sebab... kekurangan itulah yang membangkitkan kelebihan sebenarnya...
segala ujian dan dugaan yang Allah timpakan itu, merupakan satu hikmah yang sangat bermakna bagi orang2 yang berfikir..... agar sudut yang lemah menjadi kuat...
yang kurang menjadi sempurna...
yang buruk menjadi terbaik!!...
yang x ok, jd ok...

KERANA...

ujian dan dugaan itulah yang mematangkan jiwa dan akal fikiran kita dalam menjalani kehidupan dunia.... insyaAllah.... i luv u Allah....i luv u Rasulullah....i luv both of u Ummi Papa... iluv u brother sister...
i luv u kawan2...until Jannah.... insyaAllah...Assalamualaikum..:)

Bila ujian datang bertimpa timpa.....

Image
Subhanallah....
rasa jiwa semakin lemah, bahkan raga pun semakin lemah...
bila ujian datang bertimpa-timpa...dan menyesakkan dada..
rasa susah nak bernafas..rasa cam lemas..huhuw
as a student.. banyak benda yg kita kne buat n laksanakan dgn sehabis baik..
asignment, lab report, keja2 p'satuan n kelab x lupa juga tugas sbg ank n hamba Allah hina lagi dina ni..:(


kadang2 bila dpt asignment by group pn rse terbeban... sbb even ada group members pn kita rse mcm kita alone..buat keja sowg2... but then, we try to ikhlas... somehow, kita pun rse penat jgak.. mcm mne ni??
nak siapkan asignment pn bkn boleh suka2... keja keras to get best score..;)
fikir punya fikir... Allah nk uji kita kot.. *always think positive to Allah..
so, kita cuba muhasabah diri... termenung kt tingkap bilik..tgk pemandangan n ciptaan Allah.... tiba2 awan mendung... sama mendung dengan aty kita... then, teringat dkat kata2....
" Allah saja bagi kita awan yg mendung, ribut, petir, taufan..*hihi.. tapi kemudiannya Allah …

Chicken Soup for the Soul...

Image
Xtualy bkn la "sup ayam"..huhuw tp ni tajuk buku motivasi yg sya bli kt mph bwu2 ni... bgsla...aja kte utk b'fkiran positif...byk citer2 pendek yg bley jd peransang n b'kesan dlm aty kte..insyaAllah la kalau kte bce dgn ikhlas...


bab yg sya paling ske dlm buku ni, tajuk dye "m'hitung rahmat dari Tuhan".. mmg la x terhitung rahmat Allah bg kt kte tu...tp, ble kte cuba hitung, then bru la kte sedar betapa sygnye Allah pd kte.... yg tgah bce n tgk blog sya ni pn kne b'syukur la..sbb masih dpt melihat lg..dpt on9..dpt ilmu..kn3???
"Tiada siapa yang malang dan rugi di dunia ini, kerana rahmat tuhan sebenarnya memberi kita kekayaan pada setiap masa."              -Robert Quillean so??? bersyukur la dgn apa yg ada....n gunakan peluang n masa yg ada dgn sebaik mungkin.. sekarang sya kt kolej sowg2..kwn2 smua blek kmpg, ada yg kuar...so, sya guna mse yg ada ni dri pg td...kmas umah, pegi membantu someone in needs.."cm wonderpet plak", b…

MERANCANG CUTI....

Image
Assalamualaikum kawan2..... apa khabar iman??? hopefully...sentiasa mekar di aty yg ikhlas t'hadap Maha Pencipta...
waktu cuti semester ni..mcm2 aktiviti yg kita boleh buat.. btol la kata rkn2...jika kita gagal merancang cuti kita ni dgn baik... maka syaitan la yg akan merancangkannya utk kita...
jd... pesan Ummi kali ni..

Ubat Hati....

Image
Berkata seorang Ulama', Ibrahim Al-Khawas RA :