Bila ujian datang bertimpa timpa.....

Subhanallah....
rasa jiwa semakin lemah, bahkan raga pun semakin lemah...
bila ujian datang bertimpa-timpa...dan menyesakkan dada..
rasa susah nak bernafas..rasa cam lemas..huhuw
as a student.. banyak benda yg kita kne buat n laksanakan dgn sehabis baik..
asignment, lab report, keja2 p'satuan n kelab x lupa juga tugas sbg ank n hamba Allah hina lagi dina ni..:(

kalau da penat tu..muka monyok cam ni...baby comel lagi...cuba kalau kita??urm...

kadang2 bila dpt asignment by group pn rse terbeban... sbb even ada group members pn kita rse mcm kita alone..buat keja sowg2... but then, we try to ikhlas... somehow, kita pun rse penat jgak.. mcm mne ni??
i'm, alone.....huhuw
nak siapkan asignment pn bkn boleh suka2... keja keras to get best score..;)
fikir punya fikir... Allah nk uji kita kot.. *always think positive to Allah..
so, kita cuba muhasabah diri... termenung kt tingkap bilik..tgk pemandangan n ciptaan Allah.... tiba2 awan mendung... sama mendung dengan aty kita... then, teringat dkat kata2....
" Allah saja bagi kita awan yg mendung, ribut, petir, taufan..*hihi.. tapi kemudiannya Allah nak bagi kita pelangi, untuk menceriakan ary kita sebagai hambaNya yang sabar... "
teringat zaman kecik2 dulu..pantang tgk pelangi...mesti mcm excited sgt2... then, panggil kwn2... tunjuk yg kita nampak pelangi..... :) indahkan???
tenkiu Allah...:)

Allah memang nak bagi peluang kt kita buat keja lebih masa, n tambah ilmu pengetahuan... jangan susah je kita ingat Allah...jangan time penat je ingat Allah...bila da gembira, pensyarah terima asignment kita, bagi high mark... kita lupa pulak kat Allah....huhuw..ta mo cmtu ea...


then, tadi tu bila dok termenung tgk rahmat (hujan) Allah yang turun kt tingkap bilik... kita dok pikir ada something yg x kena... rupanya Allah nak ingatkan kt kita yg kita jemur baju kat ampai belakang blok td.. kalau x termenung tgk hujan td, msty x perasan yg kita tgah jemur bju... nseb baik Allah gerakkan aty tgk hujan, sempat angkat baju kt ampai... lau tdk?? basah balik la baju tu...hihi..:)

* ani.......!!! angkat hujan....jemuran dah turun.....!!! hik3...
teringat cter Allahyarham Tan Sri P. Ramlee...

juz perkongsian... jazakillah sudi baca..dpt pengajaran x?? kalau ye, say tenkiu to Rabb....:)

Assalamualaikum.....<3<3<3

Comments

  1. ujian yang diberi tanda ALLAH menyayangi kite..just smile...(^-^)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

EXTEND SEMESTER - PELAJAR UiTM

"pakai tudung labuh..macam cendawan bergerak..."

Taubat dari maksiat.....