RAMADHAN = WAKTU PREP.

Assalamualaikum cinta....pencinta2 Allah

beberapa hari lagi nak sambut raye ni adik2, kakak2, abang2, saudara, saudari.....
bukan main nah??
dari kt fb, twitter...bagai lagi la..dok sibuk pasal raye..raye..raye..dan raye...
eh..sayang2 semua... raye tu belum datang lagi...hari ni macam mane?? hari ni kan penting untuk kita.. 10 malam terakhir di bulan Ramadhan...
mana pergi kome2 semua ni?? di pasar malam kah?? di shopping complex kah?? di mega sale kah?? atau di surau2 dan masjid2 kah??


sayang2.....kenapa cepat lupakan Ramadhan ni....?? kata "ku mengharapkan Ramadhan kali ini penuh makna"...oh..tu mungkin lagu masa awal2 puasa kot..da akhir2 puasa ni?? macam mane?? "mintak mak kuih sepotong, saya mau makan kerna perut kosong..", lagu ni pulak da....tak ingat da lagu mase awal2 Ramadhan yang kita nak sangat Ramadhan kita pada setiap tahun tu bertambah baik...

macam mane nak baik sayang2??? kalau kita buat derk...dengan tinggal solat fardhu berjemaah, tak pergi terawih, tak bace al-Quran...yang sunat tu, kata sunat...abih yang wajib tu??? kenapa tinggal pulak??? bersesak2 kat mega sale sampai lupa da masuk waktu..na'uzubillah...


sayang2...bulan Ramadhan ni kan adalah waktu "prep" kita....preparation before we enter the next 11 months... dalam bulan Ramadhan la "kita" nak tingkatkan keTAQWAan kita pada Allah.. bulan ni la orang yang tak tutup aurat, tiba2 tutup aurat..orang yang suka mengumpat, tiba2 bibir selalu basah dengan ayat cinta Allah (al-Qur'an)...orang yang liat bangun subuh, tiba2 rajin berQiamullail...etc.
itulah practice make perfect..kita da practice time Ramadhan, apa salahnye bawak ke bulan2 lain pulak..Syawal, Zulkaedah, Zulhijjah............

memang la Syawal diraikan.....tapi ada ke kita disuruh berlebih-lebihan dalam menyambutnye??? kalau kita tengok media2 elektronik time Ramadhan ni kuar citer "Ramadhan terakhir buatku", "iktibar Ramadhan"...citer sedih2 belaka...citer taubat belaka....da masuk raya nanti... "Konsert mega Raya"..konsert situ, sana, sini.....movie2 citer lagha belaka....

perayaan tu memang tak salah...yang salah tu cara kita meraikan...tak salah kunjung mengunjung, tak salah, ziarah menziarah.....main mercun?? salah ke dop?? ingat tak sayang2 ni......???
perayaan sebenar "KITA".....???!!! perayaan yang sebenar2 perayaan adalah bila mana, kita terlepas dari AZAB ALLAH...bila nama kita terkecuali dari list nama orang2 yang menyambut perayaan di NERAKA....janganlah post ini disalah tafsir pula..bukan berkhutbah..cuma betulkan diri sendiri juga..<3 InsyaAllah...sayang semua...salam Ramdhan al-Mubarak, salam Syawal, salam kemaafan dari hati yang ikhlas mohon maaf zahir & batin..

Assalamualaikum rindu...perindu Rasulullah..

Comments

Popular posts from this blog

EXTEND SEMESTER - PELAJAR UiTM

"pakai tudung labuh..macam cendawan bergerak..."

Taubat dari maksiat.....