Posts

Showing posts from 2013

Diploma in Science, UiTM Negeri Sembilan

Image
assalamualaikum...

first of all.... diploma in science yang bakal sya nak citer ni daripada kemasukan julai 2010 and above la... batch khemah besar UiTM N9...cewah....!!



kerana batch 1992 ni slalu jadi lab rats...so, kami sangat2 terkejut sebab batch kami dah takde pilihan macam batch yang sebelum ni.... batch sebelum kami, they'al boleh pilih either nak bio n chem atau bio n physics...but then, batch we'al kena amik semua bio, physics n chemistry..terbaikk...!!!
honestly, before masuk uitm ni.. i've no idea about this course... ingatkan dalam diploma science ni ada bidang microbiology, textile, food technology n so on....rupanya memang course "diploma in science" je... namanya sangat general...

so, bila org tanya diploma apa???...kita jawab la "diploma sains"....then diowng akan tanya lagi.."sains apa??"....haha...krikk2.....so jawab la "kami blaja sains, bio, physics, kimia...dalam fakulti sains gunaan"....bla...bla..bla...

best la cour…

CINTA DI ATAS CINTA (KISAH SWEET COUPLE KHADIJAH r.a DAN RASULULLAH s.a.w)

Image
CINTA DI ATAS CINTA (Kisah Sweet couple Khadijah r.a dan Rasulullah SAW) Khadijah…. Isteri Rasulullah….wanita pertama memeluk agama Islam….


Dia adalah Khadijah r.a, seorang wanita janda, bangsawan, hartawan, cantik dan budiman. Ia disegani oleh masyarakat Quraisy khususnya, dan bangsa Arab pada umumnya. Dah la kaya, cantik, elok budi pekerti….so, banyak pemuda Quraisy yang ingin menikahinya dan sanggup membayar mas kawin berapa pun yang dikehendakinya, namun selalu ditolaknya dengan halus kerana tak ada yang berkenan di hatinya. Pada suatu malam ia bermimpi melihat matahari turun dari langit, masuk ke dalam rumahnya serta memancarkan sinarnya merata kesemua tempat sehingga tiada sebuah rumah di kota Makkah yang luput dari sinarnya. Mimpi itu diceritakan kepada sepupunya yang bernama Waraqah bin Naufal. Dia seorang lelaki yang berumur lanjut, ahli dalam mentakbirkan mimpi dan ahli tentang sejarah bangsa-bangsa purba. Waraqah juga mempunyai pengetahuan luas dalam agama yang dibawa oleh Nabi…

CINTA DI ATAS CINTA (KISAH CINTA MULIA SALMAN AL FARISI)

Image
CINTA DI ATAS CINTA……. Cinta Allah...adalah cinta hakiki insan yang bergelar manusia, hamba kepada Yang Maha Pencipta……… dalam melafazkan cinta...akal buntu, lidah kelu tanpa kata.. sering kita mendengar “cinta pada bunga, bunga akan layu..cinta pada kumbang, ianya akan mati...sama seperti cinta kepada manusia...tapi cinta pada Allah..itulah yang kekal abadi...” subhanallah...!!!! bestnya bercinta......!! *blushing... maka bercintalah...bercinta kepada Yang Maha Pemilik Cinta..iaitu....Allah..!!!

KISAH CINTA MULIA SALMAN AL FARISI...<3 Kisah cinta ini, kisah cinta sahabat Nabi S.A.W.......saja aku nukilkan agar menjadi pengajaran bagi kita para muda remaja yang begitu sibuk mengejar cinta dunia.... siapa tak kenal Salman al Farisi...??? seorang Sahabat yang sangat2 humble orangnya...cewah...!! SabdaRasulullahS.A.W " Apabila iman itu tergantung di bintang Suraya, nescaya ia akan dicapai oleh lelaki berbangsaParsi."Sebagai seorang sahabat akrab, Salman merupakan seorang tokoh ya…

"pakai tudung labuh..macam cendawan bergerak..."

Image
Benarkah hanya wanita yang bertudung labuh sahaja digelar muslimah??

Pada mulanya aku hanya wanita biasa yang menyangka bertudung labuh itu “not necessary”..... sebab sejak sekolah menengah lagi, kawan2 mostly pakai tudung sekolah biasa je...kena tutup bahagian dada n melebihi bahu...bukan melebihi siku....tapi ramai juga kawan2 yang bertudung pendek...siap nampak leher lagi... n paling klaka, tapi diorang panggil style.. bila diorang pakai skarf rambut betul2 sampai atas kening...huhuw...style ke??? Dushh2...!!! da macam biarawati ye anak2 sekalian...!!! kalau nak kata yang bertudung labuh tu ada, tapi diorang yang berbadan besar je..tu pun yang paling ramai kawan(bertudung labuh)  yang aku ada cuma 2 orang je....so, aku anggap bertudung labuh ni untuk orang berbadan besar je......huhuw....:(


Oleh kerana aku bersekolah di sekolah menengah biasa, so aku kurang pendedahan terhadap islamic way ni....even ustazah pun pakai tudung bawal je aku tengok...style rama2 tu...ehe...tapi ada la yan…

KAHWIN MUDA

Image
Assalamualaikum para pencinta Allah dan Rasulullah..<3


Tajuk post entry kali ni... "Muda muda dah kahwin"..means kahwin muda la kan....syok nye ea kahwin waktu usia muda ni... dapat pahala kerana ianya merupakan 1 ibadah.. n dapat mengelakkan zina.. bagus3... those yang tengah study skarang ni mesti jeles sebab kawan2 yang lain ramai dah berkahwin.. umur 20, 21..da kahwin..even masih studying pun da kahwin....ishk3....jeles ni...


tak kurang jugak yang terpaksa pendam perasaan lama2...sebab mak ayah kat kampung tak sporting macam mak ayah kawan2 mereka yang lain...siap ayah bagi warning awal2 lagi... "KALAU DAH GATAL SANGAT NAK KAHWIN...TAK PAYAH SAMBUNG STUDY...!!" ha...familiar tak ngan ayat camtu...?? termasuklah ayah 'ana... so....jangan bermimpi di siang hari la nak kahwin awal..even calon dah ada....(*-^) wink2..
pada 'ana...even dah ada calon pun muslimat2 sekalian..berilah peluang kepada calon2 anda itu untuk lebih mendalami 'ilmu agama...sebab na…