KAHWIN MUDA

Assalamualaikum para pencinta Allah dan Rasulullah..<3


Tajuk post entry kali ni... "Muda muda dah kahwin"..means kahwin muda la kan....syok nye ea kahwin waktu usia muda ni... dapat pahala kerana ianya merupakan 1 ibadah.. n dapat mengelakkan zina.. bagus3...
those yang tengah study skarang ni mesti jeles sebab kawan2 yang lain ramai dah berkahwin.. umur 20, 21..da kahwin..even masih studying pun da kahwin....ishk3....jeles ni...



tak kurang jugak yang terpaksa pendam perasaan lama2...sebab mak ayah kat kampung tak sporting macam mak ayah kawan2 mereka yang lain...siap ayah bagi warning awal2 lagi... "KALAU DAH GATAL SANGAT NAK KAHWIN...TAK PAYAH SAMBUNG STUDY...!!" ha...familiar tak ngan ayat camtu...?? termasuklah ayah 'ana... so....jangan bermimpi di siang hari la nak kahwin awal..even calon dah ada....(*-^) wink2..

pada 'ana...even dah ada calon pun muslimat2 sekalian..berilah peluang kepada calon2 anda itu untuk lebih mendalami 'ilmu agama...sebab nanti dia yang akan jadi imam, pemimpin, pendamping, cikgu kita.....dalam rumahtangga kelak..insyaAllah...

PERSIAPKAN DIRI ANDA DENGAN 'ILMU WAHAI MUSLIMAT2 SEKALIAN....

suka la nak pesan kat sini...wahai muslimat2 sekalian..before kita nak berkahwin a.k.a bernikah la... kita pun kena persiapkan diri kita...agar menjadi "WANITA YANG CERDAS"...bukan "WANITA YANG B**G*P"....ha...apa tu?? fikir sendiri...bukan apa...itu untuk diri kita jugak n semoga anak yang lahir dari wanita2, muslimat2 yang cerdas ni mampu menjadi generasi yang mampu mempertahankan wasilah ISLAM hendaknya.....

tapi ni pesanan untuk semua wanita ye...bukan untuk yang khwin muda je.. kalau kita ingat sejarah kerajaan turki pada tahun 1994 kalau tak silap...wanita2 muslimat di sana tidak dibenarkan masuk ke dalam bangunan2 awam, termasuklah dewan peperiksaan...nak makan pun muslimin yang tolong belikan... so...bila golongan2 profesional ini tak boleh keluar rumah....keja dok hadap anak je....jadi apa yang anda fikirkan bila wanita yang sepatutnya jadi doktor, peguam, pensyarah ini duduk di rumah dan menghabiskan masa bersama anak2 sahaja??? tentulah..anak2 hasil dari didikan wanita2 muslimat yang profesional a.k.a CERDAS ini mampu melahirkan anak2 yang mampu berhujah menegakkan wasilah ISLAM pada zaman sekarang ni.....



impressive right??? so, jadilah wanita yang CERDAS...<3
jadi wanita yang berilmu...bukan suruh belajar sampai phD pun...'ilmu tu ada di mana2... bukak youtube..dengar ceramah ustaz azhar idrus, ustaz Don, ustaz Bollywood....haaa.....!! tu pun 'ilmu jugak tu...don't narrowing your mind and be a better person day by day...insyaAllah...:)


Comments

  1. baru ai 2 gtau mak ada org nk msuk meminang,az2 kena crmh free la.walau umur dh nk tua nh mak still berat nk lepaskan cz iman ank mpn bgsu.mak suh smbg dgree gak selagi xsmbg jgn kwin..so terdiam seketika la.ayah rilek je lagi di suruh kwin cept huhu

    ReplyDelete
  2. huhuw...biasa ayah yang tegas suruh anak sambung blaja...ehe..ni mak pulak..ok la tu...diowang ni bimbang..takut kalau anak tak blaja tinggi2..nanti kena buli dengan suami...ishk3...

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

EXTEND SEMESTER - PELAJAR UiTM

"pakai tudung labuh..macam cendawan bergerak..."

Taubat dari maksiat.....