Posts

Showing posts from March, 2013

Diploma in Science, UiTM Negeri Sembilan

Image
assalamualaikum...

first of all.... diploma in science yang bakal sya nak citer ni daripada kemasukan julai 2010 and above la... batch khemah besar UiTM N9...cewah....!!



kerana batch 1992 ni slalu jadi lab rats...so, kami sangat2 terkejut sebab batch kami dah takde pilihan macam batch yang sebelum ni.... batch sebelum kami, they'al boleh pilih either nak bio n chem atau bio n physics...but then, batch we'al kena amik semua bio, physics n chemistry..terbaikk...!!!
honestly, before masuk uitm ni.. i've no idea about this course... ingatkan dalam diploma science ni ada bidang microbiology, textile, food technology n so on....rupanya memang course "diploma in science" je... namanya sangat general...

so, bila org tanya diploma apa???...kita jawab la "diploma sains"....then diowng akan tanya lagi.."sains apa??"....haha...krikk2.....so jawab la "kami blaja sains, bio, physics, kimia...dalam fakulti sains gunaan"....bla...bla..bla...

best la cour…

CINTA DI ATAS CINTA (KISAH SWEET COUPLE KHADIJAH r.a DAN RASULULLAH s.a.w)

Image
CINTA DI ATAS CINTA (Kisah Sweet couple Khadijah r.a dan Rasulullah SAW) Khadijah…. Isteri Rasulullah….wanita pertama memeluk agama Islam….


Dia adalah Khadijah r.a, seorang wanita janda, bangsawan, hartawan, cantik dan budiman. Ia disegani oleh masyarakat Quraisy khususnya, dan bangsa Arab pada umumnya. Dah la kaya, cantik, elok budi pekerti….so, banyak pemuda Quraisy yang ingin menikahinya dan sanggup membayar mas kawin berapa pun yang dikehendakinya, namun selalu ditolaknya dengan halus kerana tak ada yang berkenan di hatinya. Pada suatu malam ia bermimpi melihat matahari turun dari langit, masuk ke dalam rumahnya serta memancarkan sinarnya merata kesemua tempat sehingga tiada sebuah rumah di kota Makkah yang luput dari sinarnya. Mimpi itu diceritakan kepada sepupunya yang bernama Waraqah bin Naufal. Dia seorang lelaki yang berumur lanjut, ahli dalam mentakbirkan mimpi dan ahli tentang sejarah bangsa-bangsa purba. Waraqah juga mempunyai pengetahuan luas dalam agama yang dibawa oleh Nabi…

CINTA DI ATAS CINTA (KISAH CINTA MULIA SALMAN AL FARISI)

Image
CINTA DI ATAS CINTA……. Cinta Allah...adalah cinta hakiki insan yang bergelar manusia, hamba kepada Yang Maha Pencipta……… dalam melafazkan cinta...akal buntu, lidah kelu tanpa kata.. sering kita mendengar “cinta pada bunga, bunga akan layu..cinta pada kumbang, ianya akan mati...sama seperti cinta kepada manusia...tapi cinta pada Allah..itulah yang kekal abadi...” subhanallah...!!!! bestnya bercinta......!! *blushing... maka bercintalah...bercinta kepada Yang Maha Pemilik Cinta..iaitu....Allah..!!!

KISAH CINTA MULIA SALMAN AL FARISI...<3 Kisah cinta ini, kisah cinta sahabat Nabi S.A.W.......saja aku nukilkan agar menjadi pengajaran bagi kita para muda remaja yang begitu sibuk mengejar cinta dunia.... siapa tak kenal Salman al Farisi...??? seorang Sahabat yang sangat2 humble orangnya...cewah...!! SabdaRasulullahS.A.W " Apabila iman itu tergantung di bintang Suraya, nescaya ia akan dicapai oleh lelaki berbangsaParsi."Sebagai seorang sahabat akrab, Salman merupakan seorang tokoh ya…