Diploma in Science, UiTM Negeri Sembilan

assalamualaikum...

first of all.... diploma in science yang bakal sya nak citer ni daripada kemasukan julai 2010 and above la... batch khemah besar UiTM N9...cewah....!!



kerana batch 1992 ni slalu jadi lab rats...so, kami sangat2 terkejut sebab batch kami dah takde pilihan macam batch yang sebelum ni.... batch sebelum kami, they'al boleh pilih either nak bio n chem atau bio n physics...but then, batch we'al kena amik semua bio, physics n chemistry..terbaikk...!!!
honestly, before masuk uitm ni.. i've no idea about this course... ingatkan dalam diploma science ni ada bidang microbiology, textile, food technology n so on....rupanya memang course "diploma in science" je... namanya sangat general...

so, bila org tanya diploma apa???...kita jawab la "diploma sains"....then diowng akan tanya lagi.."sains apa??"....haha...krikk2.....so jawab la "kami blaja sains, bio, physics, kimia...dalam fakulti sains gunaan"....bla...bla..bla...

best la course ni...tapi ada la yang dismissed...sebab banyak carry paper kot.....contohnya, if kita fail 1 paper untuk semester 1, kita akan repeat paper tu ke semester 2...sebab banyak jugak subjek yang berhubung kait untuk setiap semester... ramai jugak yang terpaksa repeat paper... paling ramai repeat math n bio kot...kot la....huhuw.... tapi insyaAllah ramai yang lulus jugak.... dapat anugerah dekan setiap semester...*sedihnya bukan saya....huhuw...

dan..... semester ini adalah semester terakhir saya..semester 6...alhamdulillah tanpa repeat apa2 paper....insyaAllah....!!

untuk course ni kita ada 2 projek...thesis bio time semester 5 and thesis physics time semester 6.... n ada 1 projek entrepreneurship time semester 5 jugak....jadi budak bisnes la pulak...tu yang budak uitm serba boleh tu..!! cewah....!

untuk semester terakhir ni ada 4 subjects inorganic chemistry, basic instrumental analysis (chemistry jugak), biology (biological diversity) and physics(instrumental n application).... tapi yang ada final exam cuma 3 paper je...je....je....sebab physics tu thesis..... even cuma 3 paper je...rasa cam nak senget benget otak...hahahahaha....*nampak tak tuh...!!!

semoga..... budak2 batch kami, dapat sambung degree pilihan masing2......n semoga tiada semester "7" untuk kami..insyaAllah..... 


Comments

  1. semoga berjaya final exam dan semoga berjaya dengan pilihan degreemu :)

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah..tahniah awak ;) ...awak dah berjaya dengan pengajian dalam diploma in science awak ... saya doakan awak dapat sambung degree pilihan awak k :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

"pakai tudung labuh..macam cendawan bergerak..."

EXTEND SEMESTER - PELAJAR UiTM

Taubat dari maksiat.....