Posts

Showing posts from 2017

FAHAMI LELAKI, GAYA WANITA PART 1

Assalamualaikum....

Entry ni khas untuk para lelaki dan wanita kat luar sana yang selalu bergaduh dan sering berlaku salah faham dalam relationship hangpa... padahal lepas dah gaduh besar besaran tu.. korang mula terfikir yang korang gaduh atas sebab2 yang "bodoh" je.. i means benda2 yang simple je boleh jadi huru hara.. kacau bilau hubungan korang..

Aku recommend korang try baca buku "Act like a lady, Think like a man" by Steve Harvey... What men really think about LOVE, RELATIONSHIP, INTIMACY and COMMITMENT.

So, memang buku tu akan bukak pandangan mata korang luas2... seluas lautan.. cewah! By the way buku tu dan entry aku ni lebih elok la kalau anak2 muda yang nak serius dalam hubungan yang baca... Kalau setakat cinta2 monyet dik.. jangan nak berangan la.. haha.. Cubalah untuk lebih matang dalam hubungan.. Biasanya dalam tempoh bertunang biasanya akan banyak masalah yang berlaku. Macam2 la cerita aku dengar based on true story dari kawan2 dan orang2 terdekat..

A…

EXTEND SEMESTER - PELAJAR UiTM

Image
Assalamualaikum and hye uols....!

Entry kali ni nak habaq pasal extend sem, tapi untuk pelajar UiTM dihatiku je la.. yang x dihatiku kalau nak baca boleh.. x baca pun boleh.. ehe.. ikut suka hangpa la na...

First of all korang kena tahu yang dekat UiTM ni, lain course.. lain cara pengurusannya.. i means, setiap kursus kan ada koordinator masing2.. so, subjek belajar..course outline semua x sama.. even satu fakulti.. contoh macam fakulti aku Fakulti Sains Gunaan,  ada course Biomolecular Science, Forensic, Food Technology, Environment, Physics... etc. Memang agak complicated sikit la nak terangkan... even 1 course tu pun lain2 outlinenya... haha.. sebab ada batch yang dari Diploma, ada yang dari Matrikulasi, ada dari STPM. Nak tambah complicatednya lagi.. Yang dari Diploma pun berbeza jugak depends on course apa yang diorang amik time dip. 

Aku bagi contoh, course Biomolecular Sc. kitorang ada 3 group AS244 3A, AS244 3B, AS244 3C. Untuk kelas A dari Matrikulasi n dari Asasi, so diorang ak…

Taubat dari maksiat.....

Image
"Hati hiba mengenangkan dosa2 yg ku lakukan,
 Oh Tuhan Maha Kuasa,
 Terima taubat hamba berdosa...

Ku akui kelemahan diri,
Ku insafi kekurangan ini,
Ku kesali kejahilan ini,
Terimalah 3x.....
Taubatku ini.....

  Telah aku merasakan derita jiwa dan perasaan,
  Kerana hilang dari jalan menuju redhaMu Ya Tuhan"



Assalamualaikum.. salam cinta.. salam penuh damai dan syukur...
Hai sahabat, indahnya hidup jika kita saling menghormati hak persahabatan. Alangkah indah jika kita senang menerima teguran dan nasihat dari seorang sahabat dengan merasakan cinta dan kemanisan hidup bersahabat, bersaudara.. 

Kalaulah kau tahu betapa hancur hati aku bila melihat kau tersasar jauh dari Tuhan kau... Tak sedarkah kau!! setiap apa yang kau perbuat di muka bumi ni, dilihat oleh Rabb mu. Maafkan aku sebab terlanjur tahu tentang aib kau dari seseorang yg juga sahabat kita....!! Bukankah elok jika dia tidak menceritakan aib kau kepada kami, so kami x terbeban utuk fikirkan masalah ni. 
Sejauh mana rasa sayang ki…