EXTEND SEMESTER - PELAJAR UiTM




Assalamualaikum and hye uols....!

Entry kali ni nak habaq pasal extend sem, tapi untuk pelajar UiTM dihatiku je la.. yang x dihatiku kalau nak baca boleh.. x baca pun boleh.. ehe.. ikut suka hangpa la na...

First of all korang kena tahu yang dekat UiTM ni, lain course.. lain cara pengurusannya.. i means, setiap kursus kan ada koordinator masing2.. so, subjek belajar..course outline semua x sama.. even satu fakulti.. contoh macam fakulti aku Fakulti Sains Gunaan,  ada course Biomolecular Science, Forensic, Food Technology, Environment, Physics... etc. Memang agak complicated sikit la nak terangkan... even 1 course tu pun lain2 outlinenya... haha.. sebab ada batch yang dari Diploma, ada yang dari Matrikulasi, ada dari STPM. Nak tambah complicatednya lagi.. Yang dari Diploma pun berbeza jugak depends on course apa yang diorang amik time dip. 

Aku bagi contoh, course Biomolecular Sc. kitorang ada 3 group AS244 3A, AS244 3B, AS244 3C. Untuk kelas A dari Matrikulasi n dari Asasi, so diorang akan amik semua subjek dari semester 1 sampai akhir.... Untuk kelas B pulak dari Diploma Sains dan yang setara contoh macam dari Diploma Farmasi, Diploma MLT etc.... So, kelas B ni akan dapat pengecualian kredit untuk subjek2 yang kami dah ambil time diploma. That's why kitorang dapat langkau semester 1... Terus masuk semester 2.. gituh!!! Seterusnya untuk kelas C, adalah pelajar dari Diploma Mikrobiologi.... Diorang ni dapat langkau 2 sem.. masuk semester 3 terus..sebab ni memang mostly dalam bidang depa... ok...!!

Nak habaq pasaiii extend pulak.... Course2 science ni korang memang akan selalu dengar perkataan "REPEAT SEM" setiap kali naik semester baru.. hahaha... So, sape yang tak kenal arti repeat sem.... akan rasa cuak gilerrr bila tetiba semester tu punya result hang kena repeat.. huhuw.. Pada sesetengah orang berpendapat.... repeat tu lebih baik dari dapat result C ke.. C+ ke... haha.. sebab u can do better for the second time.. but, u must try your best to get the best result for the first time.. ha gituh!!

ok sekarang aku nak cerita pengalaman aku repeat la ea... malu ke repeat?? urm.. malu pada diri sendiri la kot... sbb diploma dulu xdak repeat2...tapi time degree ni perkataan repeat tu macam dah biasa sgt... hahah.. btw aku ni student Biomolecular Sc. UiTM Shah Alam..

Nak dijadikan cerita aku repeat 2 subjek masa aku semester 3 means semester kedua aku kat uitm ni sebab aku dari diploma sains, langkau 1 sem... ada la lagi sorang yang senasib dengan aku..haha.. repeat subjek yang sama pulok tu... So, kami bawak 2 subjek tu ke semester 4... Bila dok semak2 course outline semua, memang kami x perlu nak extend pun.. sebab credit hour subjek repeat tu boleh lagi selit2 kat sem2 yang lain... Tapi kami taknak... kami pilih untuk extend, supaya kami lebih tenang dan tak padat sangat satu sem tu.. Bila kawan2 kami pegi praktikal.. kami x pegi.. macam tu la kisahnya... tak sedih pun.. sebab aku percaya, semua yang terjadi tu ada hikmah disebaliknya... ehe

Alhamdulillah sekarang dah berstatus tamat belajar, even sepatutnya degree ni 2 tahun setengah je... kami habiskan 3 tahun... takpe.. takpe.. takpe.. * letak tangan kanan kat bahu kiri..tepuk 3 kali.. haha.. 

Course aku ni pelik sikit sebab kitorang praktikal 3 bulan... sebulan cuti sem..2 bulan lagi amik 2 bulan terawal semester baru.. So, lepas aku balik praktikal tu... terlampau lampau banyak masa terluang..  ada 1 kelas je seminggu yang kena attend.. 2 subjek lagi.. just online.. hantaq2 assignment... ada discussion, presentation, debate, forum... macam tu je la lebih kurang.... oleh sebab itu... aku pun KERJA laaaa part time... jadi SKP kat IRMI UiTM.. SKP tu Skim Khidmat Pelajar.. So diorang akan bayar per hour.. sejam RM 4.. kerja time free..xde kelas.. macam tu je la... tak teruk pon kerja... adap komputer.. buat kerja2 ofis je... Sebab tu la kot aku bley survive semester last aku kat sini.. hihi.... 

Result pun da keluar nak habaq kat hangpa... xdak terok sangat pun dok extend repeat ni... aku x kata extend tu bagus.... ok.. jangan salah sangka tau!! sebab kami yang extend ni pon pointer above 3.0... dapat la grad dengan second class upper... cenggitu.. bersyukur sangat2... Alhamdulillah...

Tapi lepas habis sem tu aku tetap teruskan SKP... saje la dari x buat apa.. full sebulan.. gaji dalam 600 ++ ke 700++ kalau x cuti la.. haha.. ok la.. bukan ada komitmen pape pun.. Then, aku dapat tawaran buat master dengan supervisor aku time buat projek akhir tahun dulu... Ni cter lain da.. nanti kte cter2 ye.. hampir 3 bulan keja SKP, aku nak diserap jadi pembantu tadbir kat bahagian bendahari uitm.. zon dirahsiakan.. hihihi... ade la basic 1,300.. elaun ++.. cenggitu... seronok je keja rileks.. hihi sementara aku tunggu proses master aku... carila income sikit.. buat bayaq2 duit yuran ke apa... nak kumpul duit kawen ke apaaaa.... hahaha 

Last pesanan untuk adik2 pada masa akan datang..!!! hangpa TAK PAYAH  ngade2 nak saje2 extend ke apa... sebab sekarang ni bermula 2017.. UiTM da ta mo bagi hangpa dok lemak extend ber sem2.. ber tahun2... depa buat sistem baru da.. bayar ikot jam kredit... ade sampai beribu la kot kalau korang extend satu sem.. pahtu banyak subjek pulak.. jangan dok buat naiyaaa!!! huhu.. 

ok... tu saje.. sekian.. penat dok menaip haih... 

Comments

  1. Assalammualaikum, satu jam kredit berapa RM ? ada yang kata RM100, betul ke ?

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

"pakai tudung labuh..macam cendawan bergerak..."

Taubat dari maksiat.....